Water In Plastic Flessen Ongezond

De tweede reden is dat door slijtage er meer schadelijke chemicaliën uit het plastic flesje in het water kunnen komen. Klopt het? Volgens het Voedingscentrum kunnen bacteriën zich inderdaad gaan nestelen in een waterflesje dat je hergebruikt. Ze schrijven dat een waterflesje wel "miljoenen bacteriën" bevat als het niet goed wordt schoongemaakt. Je zult, zolang je jouw flesje niet deelt, er alleen niet snel ziek van worden: "Het zijn je eigen bacteriën uit maaltijdresten en speeksel en de kans dat je daar ziek van wordt is erg klein. "Toch wordt wel aangeraden om je flesje water iedere dag even te wassen. Dit kan je het beste doen met warm water en een klein beetje afwasmiddel. Daarnaast legt hoogleraar toxicologie Ivonne Rietjens aan uit dat kraanwater in Nederland over het algemeen schoner is dan water uit flessen. Ook het Voedingscentrum schrijft dat kraanwater aan hogere eisen moet voldoen dan bijvoorbeeld mineraalwater. Wat dat betreft is water in een hergebruikt flesje dus misschien wel schoner dan toen je het flesje nieuw kocht.

Water uit plastic flessen ongezond

Tegenwoordig gooien we plastic waterflesjes niet zomaar weg. Meestal vullen we ze gewoon weer met kraanwater. Maar er is discussie over of dat wel gezond is. Wat zeggen de experts? Veel van de flesjes worden gemaakt van PET oftewel polyethyleentereftalaat. Dat is niet de stof waar zorgen om zijn, dat is namelijk BPA, bisphenol A. Het zou schadelijk zijn voor het hormoonstelsel en de stofwisseling. BPA vind je niet of nauwelijks in PET-flessen, maar wel in stevigere plastics, zoals polycarbonaat. Voor de gewone plastic waterflesjes hoef je je daar dus geen zorgen om te maken. Er is nog wel een ander chemisch stofje, genaamd antimoon, dat wordt gebruikt voor de PET-productie. Het wordt niet beschouwd als een carcinogeen (kankerverwekkende stof) als je het inslikt, maar kan wel braken en diarree veroorzaken. Onderzoekers testten hoeveel antimoon er weglekt in flessen water. Dat niveau bleek veel lager dan wat als gevaarlijk wordt beschouwd. Microplastics Dan zijn er nog de microplastics.

Zie ook: Bottled and Sold door Peter Gleick. Bij de productie van PET-flessen komen kankerverwekkende stoffen vrij zoals ethylbenzeen, ethyleen oxide, methyleenchloride, benzeen and tolueen en deze komen terecht in het milieu. De giftige stof antimoon wordt ook bij de productie van PET plastic gebruikt. De VN hebben geschat dat de wereldzeeën 46. 000 stukken plastic per vierkante meter bevatten. Foundation taxeert het aantal stukken per vierkante kilometer op 1 miljoen in de grote Vuilnisbelt van de Stille Oceaan. Er zijn vijf van deze enorme drijvende afvalbergen van plastic in de wereldzeeën. Een gezond en milieuvriendelijk alternatief Vitaal en zuiver water in het hele huis: AquaPurica heeft een moderne oplossing waarbij de voordelen van mineraalrijk kraanwater worden gecombineerd met die van filtratie en vitalisatie. Het filter houdt schadelijke resten van drugs, insecticiden en herbiciden tegen en laat de mineralen door. De vitalisatie herstructureerd het water en zorgt dat uw lichaam gezonder en energieker kan worden.

Conclusie Zowel het Voedingscentrum als toxicoloog Rietjens geven aan dat de concentraties chemicaliën zo laag zijn in het water in plastic flesjes dat ze geen gevaar voor de gezondheid verwachten. Het is wel zo hygiënisch om je waterflesje regelmatig te wassen: miljoenen bacteriën kunnen zich binnen een paar weken in je waterflesje nestelen. De kans dat je er ziek van wordt is gelukkig niet heel groot. We beoordelen de stelling "het is ongezond om plastic wegwerp-waterflesje te hergebruiken" daarom als grotendeels onwaar.

checkt dagelijks berichten op hun betrouwbaarheid. Bewering: Het is ongezond om plastic wegwerp-waterflesjes te hergebruiken. Oordeel: grotendeels onwaar Je koopt een plastic flesje water op het station net voordat je met de trein naar het werk gaat. En milieubewust als je bent gooi je dit flesje natuurlijk niet gelijk weg als je hem leeg hebt. Je vult hem in de dagen daarna nog een aantal keer met water uit de kraan. Is dit herkenbaar? Dan ben je volgens websites als en Elle heel gevaarlijk bezig. Door het hervullen zouden er bacteriën en schadelijke chemicaliën in je water komen. Maar is het echt onverstandig om je waterflesje opnieuw te vullen? Waar komt het vandaan? De bron van de berichten op en Elle is een stukje op de Britse website Good Housekeeping. Hier wordt verteld dat er twee gevaren zijn aan het hergebruiken van een waterflesje. De eerste is dat schadelijke bacteriën zich makkelijker zouden nestelen in een plastic flesje, als er door gebruik kleine scheurtjes in het plastic komen.

Waarbij de impact van plastic op onze gezondheid met mondjesmaat duidelijk wordt. Hoe doorbreken we die cirkel? Duurzamer leven, op alle vlakken. Heel concreet en gelinkt aan jouw drinkwater: kraanwater filteren. Je drinkt perfect gezond drinkwater, met veel minder milieu-impact dan flessenwater en bovendien: goedkoper én geen gesleur meer. Zo simpel is het! Bronnen voor meer informatie: Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief

Zes waters bevatten acetylaldehyde, een smaak bedervende stof die uit de kunststofwand van de fles in het water terechtkomt. Zes waters bevatten acetylaldehyde, een smaak bedervende stof die uit de kunststofwand van de fles in het water terechtkomt Stil mineraalwater, dus zonder bubbels, is een trendy drankje. De verkoop in Duitsland stijg al enige jaren met vele procenten en ook in Nederland stijgt de afzet, maar je kunt dus evengoed en goedkoper leidingwater drinken. De Belgische firma Spa is het daar vanzelfsprekend niet mee eens. 'Of er veel of weinig mineralen in zitten, doet niet ter zake', meent Jean-Benoit Schramms, commercieel directeur. 'Spa is laag gemineraliseerd vanwege het gesteente bij onze bronnen. Het gaat erom dat het mineraalwater een natuurzuiverheid heeft en dus niet met chemische middelen is behandeld. Dat is anders dan leidingwater. ' De gevaren van water in plastic flessen Zelfs het meest zuivere en gezonde water, of het nu veel of weinig mineralen bevat, kan reageren met plastic als het enige tijd in een plastic fles wordt bewaard.
  1. Ziggo go app op laptop
  2. Water in plastic flessen ongezond in de
  3. Hoe gevaarlijk is het hervullen van waterflesjes? | Gezondheidsnet
  4. NUcheckt: Is het hergebruiken van je plastic waterflesje gevaarlijk? | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Ken je betere of mooiere, post je dan een reactie? Maar dan ook graag met nevenfuncties 😉 Gekoelde dranken blijven tot 20 uur (! ) koel en warme dranken blijven 4 uur gegarandeerd warm. Dat komt omdat deze fles dubbelwandig is. Uiteraard vrij van weekmakers! En ook nog eens licht als een veertje. Hij is trouwens verkrijgbaar in diverse formaten en in verschillende kleuren: van sportief blauw tot stijlvol zwart. Klik hier voor meer keuze uit goede flessen om water (of andere dranken) mee te nemen.

Als je geen plastic flesje wilt gebruiken, kun je kiezen voor glas of roestvrijstaal (RVS). Dit zijn materialen die nauwelijks stoffen afgeven. Fles uit de zon Om het risico dat je ziek wordt zoveel mogelijk te beperken, kun je het flesje het beste alleen voor water gebruiken. Ververs het water geregeld (liefst dagelijks) en bewaar niet dagenlang hetzelfde water erin. Op warme dagen is het verstandig om je flesje uit de zon te houden en als het kan in de koelkast te leggen. In een hete auto laten liggen kun je beter niet doen. Door de hitte groeien bacteriën namelijk veel sneller en kunnen mogelijk stoffen uit de fles in zeer kleine hoeveelheden in het water terechtkomen. Waterflesje schoonmaken Schoonmaken van je flesje (inclusief de dop) doe je het beste door het goed om te spoelen met warm water en een druppeltje afwasmiddel. Doe dat als het kan elke dag. Zo wordt de bacteriegroei vertraagd. Spoel het goed na met koud water. Of stop het flesje samen met de dop in de vaatwasser.

Meer dan 90 procent (! ) van de onderzochte stalen bevatte microplastics. Het ging vooral om polypropyleen, nylon en polyethyleentereftalaat (PET) aangetroffen. Gemiddeld werden in elke liter water 325 deeltjes teruggevonden. Micro-plastics vormen overigens niet de enige schadelijke stof die in plastic flessen voorkomen. Ook weekmaker BPA, dat ervoor zorgt dat plastic buigzaam is en niet snel breekt, komt voor in allerlei plastic verpakkingsmaterialen en is, wanneer je er te veel van binnenkrijgt, schadelijk voor je hormoonhuishouding en daarmee voor je gezondheid. Hoe de micro-plastics in het water in de flesjes terecht zijn gekomen is nog niet duidelijk. De deeltjes kunnen al in het water zitten in de bron, maar zouden ook in het water terecht kunnen zijn gekomen tijdens het bottelen. Sherri Mason, de hoogleraar die het onderzoek leidde, denk zelf dat de micro-plastics in het water terechtkomen tijdens het bottelen. 'Het merendeel komt mogelijk van de fles zelf; van de dop, van het industriële bottelingsproces. '

January 7, 2023